ZIUA ÎN CARE NU SE CUMPARA NIMIC

ZIUA ÎN CARE NU SE CUMPĂRĂ NIMIC

de Kim Atle Hansen

un proiect 9G la TNB

 Asociaţia ProDrama și Teatrul Național I.L.Caragiale prezintă ”Ziua în care nu se cumpără nimic” de Kim Atle Hansen, în regia lui Horia Suru, la Sala Mică a Naționalului, un proiect în cadrul Programului 9G la TNB.

“Ziua în care nu se cumpără nimic” e povestea unor tineri care luptă pentru o lume mai bună. Au nevoie să fie ascultați. Actorii sunt atât personajele cât și naratorii vieții personajelor. Spectacolul explorează limitele și motivațiile implicării tinerilor, văzuți într-un univers mereu proiectat, schematizat, redus la esență, o materializare a distanței pe care personajele par s-o simtă față de acțiunile lor.

Petra (Ilinca Hărnuț) și Andrei (Rolando Matsangos) vor să atragă atenţia asupra consumerismului şi a exploatării muncitorilor din lumea a treia. Kati (Cristina Găvruș) și Irina (Olivia Alexandra Niță) vor să devină vedete cântând la un eveniment de salvare a planetei. Toma (Andrei Morariu) și Petru (Emil Măndănac) vor să protesteze pentru a îmbunătății condițiile din azilul de bătrâni în care lucrează. Ana (Simona Cuciurianu) vrea să fie mai mult decât o simplă vânzătoare într-un magazin de haine.  Drumurile lor îi duc la mall. Această vizită le va schimba viețile.  

Un spectacol despre tineri, despre implicarea politică şi  socială, despre naivitate şi  principii.  Ce fel de consecinţe ar putea avea o astfel de implicare şi ce riscuri suntem dispuşi să ne asumăm?

Kim Atle Hansen  este un dramaturg, actor și activist norvegian, autor al mai multor piese de teatru tratând probleme ale societăţii actuale. Este angajat al Norske Theater, Oslo. „Ziua în care nu se cumpără nimic” este piesa lui cea mai cunoscută, fiind montată până acum în Anglia, Brazilia, Italia, America și Rusia. „ Acest text este găndit mai degrabă pentru o convenție performativă decât pentru un tip de joc motivat emoțional”.

Regie: Horia Suru / Asistent regie:  Mădălin Hîncu

Distribuție: Simona Cuciurianu, Cristina Găvruș, Ilinca Hărnuț,

Rolando Matsangos, Emil Măndănac, Andrei Morariu, Olivia Niță

Live DJ: Andreea  Veder

Video artist: Răzvan Mihalachi 
Video artist asociat: Lucian Alexe

Special Effects: Daniel Radu

Scenografie: Arh. Bogdan Costea / Asistent scenografie: Ana Ivan

Costume: Anca Miron

Pregătire vocală: Monica Ciută

Make-up artist: Diana Ionescu

Photo & Edit: Alexandra Paşca

Lumini: Cristian Şimon, Claudiu Stan, Richard Stan
Sunet: Mac Gheorghiu, Calin Tzopa, Sorin Brehuescu

Make-up: Tania Presura, Iulia Bajenaru, Cristina Hurduc, Irina Cajvaneanu

Durata: 1h10min (fără pauză)

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!

Accesul publicului la aceste reprezentații este gratuit, în limita locurilor disponibile şi pe bază de rezervare.

O coproducţie Pro Drama, TNB, Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava“.
Proiect finanțat de ARCUB – Artă și Cultură București, prin programul "Bucuresti 555”.
9G la TNB este un program al Teatrului Național “I.L.Caragiale” din București sprijinit de MasterCard.

Parteneri: Retro FutureReciclare CreativaActiveWatchCreionetica, ArtWe, Diana Ionescu Make-up Studio

Pentru mai multe detalii puteti accesa pagina de facebook  https://www.facebook.com/ziuaincarenusecumparanimic şi site-ul proiectului  http://ziua.prodrama.ro/ sau ne puteti scrie pe adresa contact@prodrama.ro

http://www.tnb.ro/ro/ziua-in-care-nu-se-cumpara-nimic

“Ziua fara cumparaturi” este un eveniment international care se petrece inca din anul 1992, atunci cand artistul canadian Ted Dave a avut inititiva de a trage un semnal de alarma asupra pericolului pe care il poate reprezenta consumul excesiv, pentru economie.
“Ziua fara cumparaturi” (Buy Nothing Day) este celebrata in prima vineri de dupa Ziua Recunostintei in SUA (Black Friday). In timp ce in Europa, ziua fara cheltuieli este 29 noiembrie. Aceste date coincid, pe teritoriile celor doua continente, cu startul neoficial pentru cumparturile de Craciun si de Anul Nou.

“Absolut totul in jurul nostru, in acest mediu urban, este creat pentru a avea o functie coercitiva, aceea de a te forta sa cumperi tot felul de lucruri spontan”, spune Ted Dave, initiatorul Buy Nothing Day.

 

Piesa prezintă realităţi dure într-o voce foarte comică, însă nu este vorba exclusiv de ironie, ci mai degrabă de detaşarea necesara pentru a privi obiectiv societatea şi problemele ei, mai ales în cazul unor probleme cu care ne confruntăm toţi.
http://howhipisthis.ro/2014/10/ziua-in-care-nu-se-cumpara-nimic/